Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Το έντονο ενδιαφέρον τους  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις Τουρκικές αρχές το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αρμοδίου για θέματα διερεύνησης κ. Rehn, απάντησή της σε πρόσφατη ερώτηση του Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και ΜΜΕ Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος έφερε εκ νέου το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με την οποία υπάρχει αμφισβήτηση για τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου. Μάλιστα στην Απάντησή του εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Rohn υπογραμμίζει ότι η Ε. Ε. θα συνεχίσει να θέτει με έμφαση και να αναζητεί λύση από τις Τουρκικές Αρχές για τα θέματα που αφορούν τις θρησκευτικές ελευθερίες και στην κατάσταση που αφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Σηφουνάκης στις 2 Ιουλίου 2007, αμέσως δηλαδή μετά την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για την Οικουμενικότητα και τις Αρμοδιότητες του Πατριαρχείου.
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του αρμοδίου επιτρόπου κ. Rehn επισημαίνει :
« Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση του ανώτατο ακυρωτικού δικαστηρίου της Τουρκίας της 13ης Ιουνίου 2006 στην οποία περιλαμβάνεται μια ανάλυση του καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός του τουρκικού νομικού συστήματος. Η Επιτροπή γνωρίζει επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες.
  Τα σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία προβλήματα έχουν επισημανθεί από την Επιτροπή στις ετήσιες εκθέσεις προόδου. Επί του παρόντος, αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στο πλαίσιο του κεφαλαίου 23 – Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα. Επίσης, τα προβλήματα αυτά θίγονται συστηματικά στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου με τις τουρκικές αρχές σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα.
  Η Επιτροπή παρακολούθησε και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται σε όλα τα σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με στόχο την εξεύρεση λύσεων που θα σέβονται πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που έχουν κατοχυρωθεί με την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»